Вчені розповіли, коли найкраще обідати й вечеряти, щоб худнути
Новітнє п’ятирічне дослідження, у якому взяли участь понад 7000 дорослих середнього віку, виявило важливу залежність між часом прийому їжі та показниками здоров’я, зокрема індексом маси тіла (ІМТ).
Результати дослідження було опубліковано в International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Читайте також: Як висипатися після 40 років: ефективні поради для здорового сну
Отож, вчені з Барселонського інституту глобальної охорони здоров’я (ISGlobal), за підтримки фонду la Caixa, дослідили, як ранній сніданок і подовжена нічна перерва без їжі впливають на вагу людини.
З’ясувалось, що такі дві прості звички – починати день із раннього сніданку та не їсти протягом тривалого нічного періоду – асоціюються з нижчим ІМТ(індекс маси тіла).
Вчені вважають, що це пояснюється кращим узгодженням прийому їжі з природними біоритмами організму. Таке харчування сприяє більш ефективному спалюванню калорій і кращому контролю апетиту.
Деталі дослідження
Дослідження базувалося на даних учасників проєкту GCAT | Genomes for Life віком від 40 до 65 років. У 2018 році понад 7000 людей надали інформацію про свої звички харчування та спосіб життя, а через п’ять років понад 3000 з них повторно повідомили про стан свого здоров’я.
Особливості харчування у чоловіків
Один із важливих висновків — група чоловіків, які починали їсти лише після 14:00 і утримувалися від їжі в середньому 17 годин, мали гірші показники здоров’я: вони частіше палили, вживали алкоголь, були менш фізично активними і рідше дотримувалися здорової середземноморської дієти. Для жінок такої закономірності не виявлено.
Пропуск сніданку — не найкраща ідея
Дослідники зауважують, що хоча переривчасте голодування користується популярністю, його ефективність значною мірою залежить від режиму. У випадку пізнього початку прийому їжі та пропуску сніданку користі для зниження ваги не спостерігається. Інтервенційні дослідження також підтверджують, що цей підхід не є ефективнішим за звичайне обмеження калорій.
Хронохарчування: наука про час прийому їжі
Дослідження належить до нового напрямку — хронохарчування, яке вивчає не лише склад їжі, а й час та частоту прийому з урахуванням циркадних ритмів. Порушення цих ритмів можуть негативно впливати на обмін речовин і збільшувати ризики розвитку серцево-судинних захворювань та діабету.
Читайте також: Чому вагітність у віці 30+ це не пізно, а розумно: міфи та переваги, про які варто знати
Висновки
Результати цієї роботи доповнюють попередні дослідження ISGlobal, які пов’язували ранній сніданок і вечерю зі зниженням ризику хронічних хвороб. Вчені наголошують, що час прийому їжі варто враховувати при розробці дієтичних рекомендацій, проте для офіційних порад потрібні додаткові дослідження.