Фото - freepik
Новітнє п’ятирічне дослідження, у якому взяли участь понад 7000 дорослих середнього віку, виявило важливу залежність між часом прийому їжі та показниками здоров’я, зокрема індексом маси тіла (ІМТ).
Результати дослідження було опубліковано в International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Читайте також: Як висипатися після 40 років: ефективні поради для здорового сну
Отож, вчені з Барселонського інституту глобальної охорони здоров’я (ISGlobal), за підтримки фонду la Caixa, дослідили, як ранній сніданок і подовжена нічна перерва без їжі впливають на вагу людини.
З’ясувалось, що такі дві прості звички – починати день із раннього сніданку та не їсти протягом тривалого нічного періоду – асоціюються з нижчим ІМТ(індекс маси тіла).
Вчені вважають, що це пояснюється кращим узгодженням прийому їжі з природними біоритмами організму. Таке харчування сприяє більш ефективному спалюванню калорій і кращому контролю апетиту.
Дослідження базувалося на даних учасників проєкту GCAT | Genomes for Life віком від 40 до 65 років. У 2018 році понад 7000 людей надали інформацію про свої звички харчування та спосіб життя, а через п’ять років понад 3000 з них повторно повідомили про стан свого здоров’я.
Один із важливих висновків — група чоловіків, які починали їсти лише після 14:00 і утримувалися від їжі в середньому 17 годин, мали гірші показники здоров’я: вони частіше палили, вживали алкоголь, були менш фізично активними і рідше дотримувалися здорової середземноморської дієти. Для жінок такої закономірності не виявлено.
Дослідники зауважують, що хоча переривчасте голодування користується популярністю, його ефективність значною мірою залежить від режиму. У випадку пізнього початку прийому їжі та пропуску сніданку користі для зниження ваги не спостерігається. Інтервенційні дослідження також підтверджують, що цей підхід не є ефективнішим за звичайне обмеження калорій.
Дослідження належить до нового напрямку — хронохарчування, яке вивчає не лише склад їжі, а й час та частоту прийому з урахуванням циркадних ритмів. Порушення цих ритмів можуть негативно впливати на обмін речовин і збільшувати ризики розвитку серцево-судинних захворювань та діабету.
Читайте також: Чому вагітність у віці 30+ це не пізно, а розумно: міфи та переваги, про які варто знати
Результати цієї роботи доповнюють попередні дослідження ISGlobal, які пов’язували ранній сніданок і вечерю зі зниженням ризику хронічних хвороб. Вчені наголошують, що час прийому їжі варто враховувати при розробці дієтичних рекомендацій, проте для офіційних порад потрібні додаткові дослідження.
Дослідження Віктося показує, як шовковий шлях впливає на сучасну економіку та культуру України та Росії.
Відомі українські співачки обговорюють важливі теми та унікальні аспекти свого життя в новому інтерв'ю.
Скарлетт Йоханссон попередила про можливі небезпеки нейромереж для людства. Досліджуємо її думки та прогнози на…
Планується вихід кількох нових фільмів про трансформерів, які обіцяють заполонити кінотеатри своєю епічною дією та…
Бєдняков розповів про сильний характер доньки, яка своїм поглядом дає зрозуміти всім дівчатам, що їй…
Вірастюк розповів про конфлікт із колишньою дружиною, яка вимагає великі аліменти та житло.