У 45 громадах Кіровоградщини створили хаби психологічної допомоги

У 45 громадах Кіровоградської області були засновані психологічні хаби з метою забезпечення безкоштовної психологічної підтримки, повідомив координатор регіону програми “Ти як?” з ментального здоров’я, Олександр Кришко, під час брифінгу, за інформацією Рубрика.

Основна проблема, яка виникла внаслідок непередбаченої міграції, втрати майна, фінансів і стабільної роботи, а також втрати рідних, зумовлена повним обсягом війни, відчувається всіма громадянами України. Навіть ті, хто вже адаптувався до нових умов, все ще стикається з важливим впливом на психіку.

Спричинені психологічні проблеми можуть призвести до загострення інших хронічних захворювань, таких як серцево-судинні і онкологічні захворювання, а також до розвитку шкідливих звичок і залежностей.

Для вирішення цих проблем у 45 громадах Кіровоградської області були запроваджені психологічні хаби, де громадяни можуть отримати безкоштовну психологічну допомогу.

Координатор програми “Ти як?” Олександр Кришко розповів: “Ми провели анкетування близько 1900 надавачів послуг та 2800 осіб, які скористалися послугами у різних сферах, включаючи соціальний захист, освіту, культуру, спорт і т.д. Психологічні хаби охоплюють 48 з 49 громад, і зараз ми працюємо над наданням послуг у Надлацькій громаді”.

Професійні психологи, такі як шкільні психологи, брали участь у створенні та роботі хабів, а також сімейні лікарі, які проходили відповідне навчання згідно з системою Всесвітньої організації охорони здоров’я. Олександр Кришко додав, що, хоча програма вже покриває більшість громад, дефіцит психологічних послуг все ще існує.

У 2024 році планується підготовка тренерів, які будуть навчати психологів. Зараз проводиться анкетування та збір інформації про осіб, які можуть бути тренерами для надання необхідного навчання.

Читайте також