У Кропивницькому будуть перевіряти якість питного водопостачання
У Кропивницькому була сформована робоча група, яка відповідатиме за перевірку відповідності правил утримання систем питного водопостачання.
Повідомляє Центр новин Кропивницького посилаючись на Кіровоградську обласну державну адміністрацію.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області акцентує увагу на важливості дотримання вимог законодавства у справі забезпечення якісної питної води в громадах області.
Неякісна або забруднена вода може стати причиною інфекційних захворювань, таких як черевний тиф, холера, дизентерія, гепатит А, гельмінтози і інші. Тому вибір джерела води потребує особливої уваги. Важливо враховувати, що вода з громадських та приватних колодязів не завжди є абсолютно чистою. Весняні паводки, дощі, талий сніг, грунтові та стічні води, агрохімікати, використовувані в сільському господарстві, можуть забруднити питну воду.
Однією з основних причин забруднення води у колодязях та каптажах є невідповідність власників ключовим вимогам при їх облаштуванні та обслуговуванні. Для захисту від засмічення, оголовок криниць повинен бути надійно закритий кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, також забезпеченим кришкою.
Власникам колодязів та каптажів слід проводити регулярне обстеження, плановий ремонт, чищення та дезінфекцію, а також здійснювати лабораторні дослідження води щорічно.
Для уникнення інфікування через воду важливо дотримуватись простих правил:
- Використовувати для пиття тільки кип’ячену або бутильовану воду.
- Уникати споживання води з випадкових джерел.
- При виїзді на природу завжди мати достатній запас питної води.
- Використовувати воду для готування і господарських потреб тільки з перевірених джерел.
- Не вживати воду з водопроводу, призначену для технічних цілей.
- Кип’ятити воду, взяту з відкритих водойм для пиття, миття фруктів, ягід або посуду.